Message from Graduates
Faculty of Health and Nutrition


私は給食会社に勤務し、主な仕事内容は病院の給食提供での配膳前のチェックや嚥下食の対応などです。大手前大学での学びでは、管理栄養士としての栄養の知識はもちろん、給食提供においては特に衛生管理の知識が活かされていると思います。やはり給食会社は食中毒の発生が一番危惧されますので、学生時代に学んだ衛生管理の知識を活かして患者様に安全な食事をお届けすることを心掛けています。さらに大学の授業はグループワークが多かったこともあり、人との連携が必要な厨房内でも、そのグループワークで培ったコミュニケーション能力を活かすことができているなと感じています。
さらに大学の授業はグループワークが多かったこともあり、人との連携が必要な厨房内でも、そのグループワークで培ったコミュニケーション能力を活かすことができているなと感じています。



在学中に夜パフェ専門店「アイスは別腹」を起業し、現在は直営店とFC店を合わせて全国で北は仙台、南は宮古島と20店舗を展開しています。幼い頃から食に興味があり、大学でも食に関する幅広い知識やスキルを身に付けようと大手前大学の健康栄養学部に入りました。本学での学びは現在の会社運営においても数多く応用されています。例えば、料理の色味や食感を意識することが多かった献立作成の授業は商品開発に役立ち、グループワークの実技で役割分担を皆で決める経験は店舗オペレーションやマニュアル作りの土台になりました。今後も大学時代に学んだ商品開発力を活かして、様々なスイーツを制作していきたいと思います。そして何よりお客様に喜んでいただくことが、この仕事の一番のやりがいだと実感しています。
今後も大学時代に学んだ商品開発力を活かして、様々なスイーツを制作していきたいと思います。そして何よりお客様に喜んでいただくことが、この仕事の一番のやりがいだと実感しています。


At the hospital, we check for patients with food allergies, manage the nutrition of patients, and provide nutritional guidance to those who have undergone surgery or have underlying diseases. There are no two patients with the same symptoms, so I find it difficult and interesting that nutritional management needs to be tailored to each patient's condition. I am able to make use of my experience as a staff member at the open campus at university in my work. Dietitians need communication skills, so I think that my experience interacting with visitors I met for the first time as a staff member at the time is similar to the fact that I talk to people I've never met before at work. At university, I have less free time than other students because of practical training and experiments, but I think that people who like to eat and are interested in nutrition can find enjoyment in the midst of hardship, so do your best. I'm rooting for you from behind the scenes.

I work in the nutrition management office at the hospital. In the rehabilitation ward, doctors, nurses, therapists, and dietitians share information about patients and adjust their diet and provide nutritional guidance. In the outpatient department, I mainly provide nutritional guidance to diabetic patients. The medical field is evolving every day, and there are many things to learn and discover every day, so it's very fun. It makes me happy to talk to patients and see them happy when they can eat better or their test results improve. When I first enrolled at Otemae University, I wasn't sure where I wanted to work as a dietitian, but when I saw the dietitian teachers working hard during my clinical training at hospitals, I decided that I wanted to be like them and decided on the field I wanted to go into. It was also good that the teachers were kind enough to give me advice on my career path.